Позбавлення України її ядерної зброї стало стратегічною помилкою Заходу, - Данілов

Позбавлення України її ядерної зброї стало стратегічною помилкою Заходу, - Данілов

Ядерне роззброєння України, здійснене в 90-х роках минулого століття, є великою стратегічною помилкою західних країн. Таким чином в ефірі "Ми-Україна" секретар РНБО Олексій Данілов прокоментував питання гарантій безпеки для України за "ізраїльським сценарієм".

"Не зовсім коректно порівнювати (безпекові гарантії для України - ред.) з ізраїльським варіантом. Тому що Ізраїль має ядерну зброю. Як всім відомо, ядерну зброю у нас забрали у 1994 році, на превеликий жаль. Я вважаю, що це було стратегічною помилкою Заходу", - сказав він.

Данілов додав, що двосторонні безпекові угоди українська сторона укладатиме з кожною країною окремо.

"Відповідно, у кожній угоді буде окремо прописано відповідальності сторін за ті чи інші процеси, які будуть відбуватися під час тих чи інших подій. Це є дуже корисною для нас річчю, абсолютно предметною, з урахуванням того, що в G7 є країни , які володіють ядерною зброєю. Зараз ядерна зброя це та річ, якої лякаються на заході, але нагадаю, що свого часу саме Захід на росію її скерував з нашої країни, з Казахстану і з Білорусі", - наголосив секретар РНБО.

Як відомо, станом на 1991 рік Україна мала третій за розміром ядерний арсенал світу. На ту мить ми мали 176 міжконтинентальних балістичних ракет, стратегічні бомбардувальникиТу-95МС та Ту-160; до 2156 ядерних боєзарядів стратегічної зброї та до 4200 тактичних ядерних боєзарядів. Свій статус ядерної держави наша країна втратила 2 червня 1996 року.

Як писав "Ми-Україна" раніше, 12 липня країни “Великої сімки” (G7) під час саміту НАТО у Вільнюсі погодили спільну рамкову декларацію про гарантії безпеки для України.

Головне