Повний блекаут і радіаційна загроза: вночі ЗАЕС була знову знеструмлена

Повний блекаут і радіаційна загроза: вночі ЗАЕС була знову знеструмлена

Запорізька АЕС у суботу, 2 грудня, вночі пережила черговий блекаут. Повна втрата зв'язку з українською енергосистемою сталась о 02:31 ночі, інформує "Енергоатом". 

"На Запорізькій АЕС стався черговий блекаут: є загроза радіаційній безпеці... 1 грудня ввечері стався обрив лінії електропередачі "Запорізька ТЕС — Феросплавна" напругою 330 кВ, через яку станція отримувала живлення від української енергосистеми. О 02:31 годині під час повітряної тривоги знеструмлено останню лінію "Запорізька АЕС — Дніпровська" напругою 750 кВ", - йдеться у повідомленні підприємства.

Після чого живлення станції забезпечувалось генераторами. Вже о 7-й ранку живлення вдалось відновити, українські спеціалісти змогли повторно запустити в роботу лінію "Запорізька АЕС — Дніпровська".

В "Енергоатомі" пояснюють, що найгірше стан блекауту на ЗАЕС впливає на енергоблок №4, який російські загарбники на момент НС тримали у стані "гарячого зупину".

"Знеструмлення головних циркуляційних насосів, що охолоджують активну зону, призводить до переходу реакторної установки в режим природної циркуляції. Такий режим важкий для реакторної установки, його тривалість обмежена проєктом, і він може призвести до відмови основного обладнання енергоблока", - пояснюють в компанії.

Керівництво держпідприємства закликає до негайного переведення реактора у стан "холодного зупину", який є найбільш безпечним для того типу реакторних установок, які є у енергоблоках №4 та №5. Президент "Енергоатому" Петро Котін раніше пояснював, що втрата носія в холодному стані не призведе до того, що будуть оголені паливні елементи і почнеться їх плавлення. Якщо реактор перебуватиме у стані "гарячого зупину", то аварія буде пов'язана саме з цим.

Нагадаємо, 26 листопада Запорізька АЕС знову опинялася на межі блекауту.

Як писав "Ми-Україна" раніше, в "Енергоатомі" неодноразово наголошували що усі шість блоків ЗАЕС мають перебувати у "холодному" стані". Натомість росіяни перевели енергоблоки №4 та №5 у "гарячий стан", оскільки так і не відмовились від ідеї приєднати станцію до енергетичної системи росії.

Головне