Посол ЄС в Китаї назвав телефонну розмову Сі Цзіньпіна з Зеленським позитивним кроком

Посол ЄС в Китаї назвав телефонну розмову Сі Цзіньпіна з Зеленським позитивним кроком

Посол ЄС в КНР Хорхе Толедо Альбінана назвав нещодавню телефонну розмову китайського лідера Сі Цзіньпіна з Президентом України Володимиром Зеленським "позитивним кроком". Також він закликав докласти більше зусиль для досягнення миру, пише Reuters.

"Ми хотіли б, щоб Китай пішов далі і допоміг більшому досягти справедливого миру, який передбачає виведення російських військ з України", - наголосив Альбінана під час прес-конференції у Пекіні.

За його словами, очікування подальшого діалогу на високому рівні між Китаєм та Євросоюзом упродовж поточного року включають стратегічні переговори між главою зовнішньополітичного відомства ЄС Жозепом Боррелем та міністром закордонних справ Китаю Цінь Ганем. Очікується, що сторони обговорюватимуть не лише війну рф в Україні, а і торгівлю, економіку, цифрові справи та клімат.

Як відомо, телефонна розмова Сі з Зеленським відбулася 26 квітня. Глава держави розповів, що під час бесіди оговорювалися питання реалізації української формули миру та повернення з росії депортованих українських дітей. Також сторони говорили про звільнення полонених та забезпечення роботи Чорноморської зернової ініціативи.

Радник голови Офісу Президента Михайло Подоляк переконаний, що ця розмова роздратувала російську політичну еліту: "вони цього точно не очікували". Окрім того, на його думку,  дзвінок Сі Цзіньпіна до Зеленського свідчить про втрату суб’єктності росії.

Як писав "Ми-Україна" раніше, окупаційна армія рф може завдати чергового ракетного удару упродовж сьогоднішнього дня, 9 травня, або ж вичекати до завтра, вважають в ОК "Південь".

Головне