Попа УПЦ МП засудили до 15 років ув’язнення за шпигунство на користь рф

Попа УПЦ МП засудили до 15 років ув’язнення за шпигунство на користь рф

Пастир церкви УПЦ МП, який мав зв'язки з апаратом російської ФСБ і збирав розвідінформацію про оборонну систему Сумської області, був засуджений на 15 років позбавлення волі.

Цю інформацію надала Служба безпеки України.

За даними СБУ, затримали цього священика в березні цього року, коли він намагався передати розвідувальну інформацію російським спецслужбам.

Слідство встановило, що ворог звернув увагу на цього духовного через його прокремлівські погляди, які він виражав серед свого оточення, включаючи прихожан церкви.

Основним об'єктом інтересу ворога були геолокації підрозділів ЗСУ на Сумщині та персональні дані посадових осіб у військово-цивільних адміністраціях у Шосткинському районі.

Для отримання розвідувальної інформації священник намагався конфіденційно використовувати місцевих жителів, в яких вибивав потрібну інформацію під час звичайних розмов. Крім того, він фіксував місця розташування Збройних сил України під час своїх поїздок в прикордонний регіон.

Зібрану розвідувальну інформацію засуджений передавав своєму контактові в ФСБ через анонімні месенджери, використовуючи текстові повідомлення та медіафайли з посиланням на конкретні місцевості.

Під час обшуків у приміщенні священика та в церкві УПЦ (МП) службовці СБУ виявили мобільні телефони, якими він здійснював зв'язок з агресором, а також матеріали прокремлівського характеру.

На підставі зібраних доказів суд визнав злочинця винним за статтею про державну зраду, скоєну в умовах воєнного стану, і призначив покарання у вигляді 15 років ув'язнення.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, росіяни засудили до 23 років ув’язнення захисника Маріуполя.

Головне