Понад 60 країн та організацій підтримали комюніке щодо п'ятого пункту української Формули миру

Понад 60 країн та організацій підтримали комюніке щодо п'ятого пункту української Формули миру

Тематична конференція, присвячена п’ятому пункту Формули миру “Виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку” пройшла 24 жовтня, в якій взяли участь представники 61 країни та організації. 

Про це повідомляє пресслужба президента України.

Захід було організовано в Ризі. Участь в цьому засіданні тематичної конференції в онлайн-режимі взяв голова Офісу президента Андрій Єрмак. В офлайн-режимі в Ризі українську сторону представляв спікер Руслан Стефанчук.

Єрмак зазначив, що напад росії на Україну є першою колоніальною війною XXI століття, і єдиний спосіб запобігти подібним випадком у майбутньому – відновити систему міжнародних відносин, засновану на Статуті ООН.

“Агресія росії виявила глибокі тріщини у фундаменті міжнародної безпеки. Вона оголила нездатність ООН ефективно реагувати на кричущі порушення її ж власного Статуту. Постійний член Ради Безпеки став агресором. Це підриває базові принципи Організації”, – сказав він.

За його словами, кроки для відновлення справедливості та запобігання ескалації включають: 

  • повне виведення російських військ з України;
  • скасування незаконних рішень про анексію українських територій;
  • демілітаризацію та деокупацію Запорізької АЕС;
  • відновлення свободи судноплавства в Чорному та Азовському морях.

 

“Неможливо знайти країну, яка більше за Україну хотіла б покласти край цій війні. Але не заморозити її, а мати змістовний мир. І мир може бути досягнутий лише тоді, коли російські військові покинуть територію України”, – наголосив Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

Спікерка Саейми Латвії Дайга Мієріня заявила, що керівництво росії повинно відповісти за агресію проти України, а світ має забезпечити справедливість для її жертв. 

Президент Естонії Лаурі Гуссар підтвердив підтримку Формули миру Володимира Зеленського, підкресливши важливість нової структури для запобігання подібним агресіям у майбутньому.

Член Палати депутатів Національного конгресу Аргентини Даміан Арабія запевнив у тому, що його країна підтримує суверенітет і територіальну цілісність України.

Ця конференція стала сьомою в серії заходів, що проходять у рамках підготовки до другого Саміту миру.

Як писав "Ми-Україна" раніше, російський диктатор Володимир Путін вперше прокоментував інформацію щодо присутності північнокорейських військ в рф, заявивши, що військові відносини між двома країнами є "їхньою справою".

Головне