Понад 300 ВПО, які отримували виплати, купили дорогі авто, ще 254 - валюти на понад 100 000 грн, - Марчак

Понад 300 ВПО, які отримували виплати, купили дорогі авто, ще 254 - валюти на понад 100 000 грн, - Марчак

В Мінсоцполітики озвучили попередні результати верифікації допомоги внутрішньопереміщеним особам (ВПО) станом на початок вересня. Перевірка виявила сотні ВПО, які отримуючи виплати від держави, купували дорогі автомобілі, майно та земельні ділянки, розповіла в ефірі "Ми-Україна" перша заступниця міністра соціальної політики Дарина Марчак.

Вона наголосила, що верифікація проводиться щодо абсолютно всіх соціальних виплат, які здійснюються державою.

"За результатами верифікації було виявлено, що 318 ВПО, які отримували виплати від держави, купили дорогі автомобілі або зовсім нові, або з датою випуску менш ніж п'ять років. Також 254 ВПО купили валюту на суму понад 100 000 грн, частина ВПО придбала земельні ділянки та нові будинки. Ми тут не говоримо про ті будинки, які надаються місцевими громадами чи купуються для ВПО за рахунок державного чи міського бюджетів. Тобто, якщо держава чи донори допомагають ВПО купувати житло це не є підставою для припинення виплати, ми говоримо виключно про ті ситуації коли в родини є хороший майновий стан для того, щоб купити собі нове майно або авто", - розповіла Марчак.

Заступниця міністра навела приклад однієї з жінок зі статусом ВПО, яка отримувала грошову допомогу з жовтня 2022 року. Виявилось, що вона придбала собі авто за майже 10 млн грн.

"Навряд чи людина, яка може дозволити собі придбання новенького автомобіля хорошої марки - це Mercedes-Benz - насправді потребує 2000 грн допомоги від держави", - зазначила Марчак.

Вона також пояснила, що з ВПО, яких позбавили виплат, не стягуватимуть гроші за ті періоди, коли ці люди отримували допомогу, за виключенням тих випадків, коли були відверті маніпуляції. Йдеться, наприклад, про умисну подачу неправдивих даних про себе.

Як писав "Ми-Україна" раніше, українські біженці, які повертаються з-за кордону, можуть розраховувати на виплати для ВПО від держави. 

Головне