Польща запускає проєкт “Щит Схід” для укріплення кордону з росією та Білоруссю, - Туск

Польща запускає проєкт “Щит Схід” для укріплення кордону з росією та Білоруссю, - Туск

Польща оголосила про початок реалізації проєкту “Щит Схід”, спрямованого на створення системи укріплень, фортифікаційних загороджень та логістичних вузлів вздовж кордону з росією та Білоруссю, повідомив польський прем'єр-міністр Дональд Туск.

За словами Туска, “Щит Схід” є спільною ініціативою Польщі та країн Балтії, і його підтримують такі партнери, як США, Велика Британія та Фінляндія. Крім військової інфраструктури, значна частина проєкту матиме цивільне призначення. Прем'єр також зазначив, що на реалізацію плану будуть залучені як національні, так і європейські кошти.

Віцепрем'єр-міністр Польщі та міністр національної оборони Владислав Косіняк-Камиш повідомив, що на реалізацію проєкту до 2028 року буде спрямовано щонайменше 10 мільярдів злотих (понад 2,5 мільярдів доларів). Проєкт включатиме систему фортифікацій, безпілотники, спостережні пункти та склади для озброєння, а будівництво планують розпочати вже у 2024 році, раніше, ніж очікувалося.

Як писали “Ми-Україна” раніше, співробітники правоохоронних органів України перевірили переважну більшість закладів, про мінування яких надійшла інформація, і поки не знайшли у жодному з них вибухівки.

Головне