Польща розглядає можливість збивати ракети рф в українському небі, - Сікорський

Польща розглядає можливість збивати ракети рф в українському небі, - Сікорський

Польща розглядає можливість збивати російські ракети, що летять в бік її території, ще над українським повітряним простором, щоб захистити себе від випадкових обстрілів та уламків.

Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, повідомляє BBC.

Ця пропозиція є частиною угоди про спільну оборону, підписаної під час візиту президента Володимира Зеленського до Варшави на початку цього тижня.

Сікорський заявив, що ідея ще знаходиться на стадії вивчення, але теоретично вона може стосуватися будь-яких ракет, що пролітають над західною Україною в напрямку Польщі.

“На даному етапі це ідея. У нашій угоді сказано, що ми дослідимо цю ідею”, сказав він.

За словами міністра, деякі російські ракети, запущені з району Санкт-Петербурга, перетинають повітряний простір Польщі, перш ніж повернутися до цілей в Україні. Це дає Польщі мало часу для реакції.

“Ми прифронтова держава, і російські ракети порушують наш повітряний простір. Наша дилема полягає в тому, що збивати ракети в нашому повітряному просторі небезпечно через можливі уламки, які можуть завдати шкоди нашим громадянам і майну. Українці ж не мають заперечень проти знищення ракет над їхньою територією”, - додав Сікорський.

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Каміш заявив, що будь-яке рішення буде прийнято після консультацій з союзниками по НАТО. Він наголосив, що це не буде індивідуальним рішенням Польщі.

Марек Свєрчинський, аналітик Polityka Insight, попередив, що ця ідея може бути небезпечною без підтримки союзників. 

“Без потужної підтримки союзників, якої немає, ця пропозиція є дуже ризикованою”, - зазначив він.

Як писали "Ми-Україна" раніше, російські війська протягом 12 липня обстріляли 14 населених пунктів Херсонської області, внаслідок чого загинула одна людина, а шість отримали поранення.

Головне