Польща анонсувала відновлення 200-метрової буферної зони на кордоні з Білоруссю

Польща анонсувала відновлення 200-метрової буферної зони на кордоні з Білоруссю

Польський прем'єр Дональд Туск оголосив про наміри відновити на кордоні з Білоруссю буферної зони, що буде завширшки приблизно 200 метрів. Очікується, що її буде запроваджено вже на початку наступного тижня, пише Reuters. 

"Сьогодні рекомендували нам ті, хто самі служать, щоб ми якнайшвидше повернули 200-метрову буферну зону, де це потрібно для ефективних дій державних служб біля кордону. Спільно з міністром оборони та міністром внутрішніх справ і разом з усім урядом ухвалимо таке рішення на початку наступного тижня...
 Тут немає місця для жодних переговорів. Можна використовувати усі доступні методи, польський кордон треба захищати", -
наголосив Туск в ході виступу на прес-конференції у Дубичах Церкевних 29 травня. 

На додачу до повернення буферної зони, влада анонсувала направлення до прикордоння нових військових підрозділів.

Приїзд Туска на прикордоння був викликаний інцидентом 28 травня, під час якого польський військовослужбовець отримав ножове поранення в результаті нападу мігрантів. Нападник просто просунув руку з ножем в щілину між прольотами сталевого паркану і наніс солдатові удар.
 
Буферна зона, яка обмежувала доступ представників громадських організацій та гуманітарних працівників до прикордонних районів, була вперше запроваджена у 2021 році попереднім урядом націоналістичної партії "Право і Справедливість" (ПіС). Тоді правозахисники критикували це рішення, стверджуючи, що воно перешкоджає зусиллям щодо надання допомоги мігрантам, зокрема жінкам і дітям, які опинилися у пастці біля кордону. Буферна зона діяла в 2021 та 2022 роках.

Як писав "Ми-Україна" раніше, влада у Польщі анонсувала запровадження обмежень на пересування територією країни дипломатів з рф. Як пояснив очільник польського зовнішньополітичного відомства Радослав Сікорський, цей крок є відповіддю на участь росії у гібридній війні проти країна-членів Європейського Союзу. 
 

Головне