Поліція бездіяла: у Грузії скандал через напад на ЛГБТ-фестиваль

Поліція бездіяла: у Грузії скандал через напад на ЛГБТ-фестиваль

У Тбілісі у Грузії стався скандал через напад проросійського радикального угруповання Alt-Info на ЛГБТ-фестиваль Tbilisi Pride. Поліція Грузії тим часом бездіяла і дозволила радикалам продовжувати напад.

Про це повідомило видання "Новости-Грузия". Як зазначається, у суботу, 8 липня, фестиваль мав завершити "Тиждень гордості". Він через погрози супротивників ЛГБТ проходив за зачиненими дверима.

Фестиваль був запланований на приватній закритій території, у комплексі Lisi Wonderland.

При цьому Міністерство внутрішніх справ Грузії обіцяло забезпечити безпеку Tbilisi Pride та мобілізувало спеціальні загони.

Кількох людей на підході до місця фестивалю затримали. Однак пізніше ситуація вийшла з під контролю: кілька сотень радикалів Alt-Info зайняли територію. Вони почали ламати сцену, палити прапори та ЛГБТ-символіку.

Після цього організатори фестивалю повідомили про скасування заходу та евакуацію учасників. Вони заявили, що поліція Грузії не вжила належних заходів і в деяких випадках дозволила радикалам пройти через кордон.

Проте речник парламенту Грузії Шалва Папуашвілі сказав, що правоохоронці начебто впоралися зі своїм завданням. Вони забезпечили евакуацію учасників фестивалю Tbilisi Pride, і "ніхто не постраждав".

За повідомленням опозиційного телеканалу Mtavari Arkhi, супротивники ЛГБТ напали також на журналістів.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі засудила дії поліції. Вона підкреслила, що "захист права на зібрання означає проведення заходу, а не евакуацію його учасників". За її словами, сталося порушення двох статей конституції - права на висловлення думки та право свободи зібрань.

Представництво Європейського Союзу розчароване з приводу скасування "Фестивалю Прайду" у грузинській столиці.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, у червні в містах Європи, Канади й США відбудуться марші рівності. Нашу державу на цих заходах представлятиме громадська організація “КиївПрайд”. З цієї нагоди одразу кілька великих українських компаній змінили свої логотипи у соцмережах на “райдужні”. Які підприємства й організації підтримали вітчизняну і світову ЛГБТ-спільноту — дізнавалися “Ми-Україна”.

Головне