Поліція викрила угруповання, яке ошукало військових на 46 млн грн

Поліція викрила угруповання, яке ошукало військових на 46 млн грн

Національна поліція спільно з правоохоронними органами Молдови викрила масштабне злочинне угруповання, яке спеціалізувалося на шахрайстві проти українських військовослужбовців, їхніх родин та волонтерів. Злочинна схема діяла з 2023 року, завдавши збитків на суму понад 46 мільйонів гривень.

За даними слідства, організатором злочинної групи виступив 34-річний громадянин рф. Він розробив складну схему, яка включала використання українських сім-карт на території Молдови, створення фейкових оголошень на популярних онлайн-платформах та активну рекламну кампанію в інтернеті.

Шахраї пропонували військовим та волонтерам придбати автомобілі та дрони для потреб ЗСУ за привабливими цінами. Для підвищення довіри вони вимагали від потенційних покупців підтвердження їхньої приналежності до Збройних сил або волонтерської діяльності.

"Далі, отримавши від них кошти, аферисти насміхались з потерпілих, висловлювали гасла на підтримку рф, видаляли листування та блокували замовників, не виконуючи зобов’язань", - інформують правоохоронці.

У ході спільної операції правоохоронці затримали вісім членів злочинної групи на території Молдови. Їм, а також їхньому спільнику, вже оголошено підозри за молдовським законодавством. Українські слідчі ведуть паралельне розслідування за статтями про шахрайство та відмивання коштів, що передбачають до 12 років позбавлення волі.

Наразі встановлено 67 епізодів злочинної діяльності, але слідство не виключає, що реальна кількість постраждалих може бути більшою.

Як писав "Ми-Україна" раніше, СБУ затримала зрадника, який за завданням ворога готував замах на офіцера ЗСУ. Щоб перевірити здатність вбити військовослужбовця, росіяни спочатку дали два тестові випробування - підпалити автомобілі українських захисників.

 

Головне