Політичні скандали змусили прем'єра Японії покинути свій пост

Політичні скандали змусили прем'єра Японії покинути свій пост

Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кішіда оголосив про свій намір піти у відставку у вересні, завершивши трирічне перебування на посаді. Як пише Reuters, його заява була зумовлена падінням громадської підтримки на тлі низки політичних скандалів.

"Політика не може функціонувати без суспільної довіри", - заявив Кішіда на прес-конференції, пояснюючи своє рішення не балотуватися на переобрання лідером Ліберально-демократичної партії (ЛДП).

Експерти відзначають, що новому лідеру доведеться об'єднати роздроблену правлячу коаліцію та вирішувати низку складних питань, включаючи ескалацію напруженості у відносинах з Китаєм та можливе повернення Дональда Трампа на пост президента США.

Видання нагадує, що за час свого прем'єрства Кішіда вивів Японію з пандемії COVID-19, запровадив масштабні стимулюючі заходи та призначив нового голову Банку Японії. Він також відмовився від корпоративної економіки "просочування благ зверху вниз" на користь політики, спрямованої на збільшення доходів домогосподарств.

У сфері безпеки Кішіда продовжив агресивну політику свого попередника, оголосивши про найбільше нарощування військової потужності Японії з часів Другої світової війни. Він також сприяв покращенню відносин з Південною Кореєю, що дозволило посилити співпрацю в сфері безпеки з США.

"Під твердим керівництвом прем'єр-міністра Кісіди Японія та Сполучені Штати відкрили нову еру відносин для Альянсу", - зазначив посол США Рам Емануель.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Фуміо Кішіда вперше від початку повномасштабної війни приїхав до України навесні 2023 року.

 

Головне