Покарання за зйомку роботи ППО: скільки проваджень відкрила поліція

Покарання за зйомку роботи ППО: скільки проваджень відкрила поліція

Органами Нацполіції з початку року було відкрито 19 кримінальних проваджень за поширення даних про розташування та переміщення сил ППО. Як розповіла в ефірі марафону "Єдині новини" речниця відомства Олена Бережна, шість з них вже скеровані до суду. 

Провадження відкриття за ст. 114-2 ККУ, якою передбачене покаранням у вигляді позбавлення волі строком від трьох до восьми років в залежності від пункту статті. Бережна наголосила, що хоча це і підслідність СБУ, від початку повномасштабного вторгнення Нацполіція розслідує багато проваджень, навіть тих, які стосуються воєнних злочинів

Речниця відомства розповіла, що наразі спостерігається суттєве зниження числа випадків, коли громадяни фільмують та публікують в мережі роботу ППО, але вони досі є.

"Коли трапляються масовані обстріли, як були 29 грудня та 2 січня, особливо у густонаселених містах, таких як Київ, люди перебуваючи у певному психоемоційному стані продовжують викладати такі відео з різними мотивами. Хтось розуміє, що потрапить в соцмережі і його будуть цитувати, але варто не забувати, що ворог не лише слідкує за такими відео, але і може завдяки ним коригувати свій вогонь", - зазначила вона.

Бережна розповіла, що нерідко росіяни завдають повторного удару по місцю прильоту після того, як туди прибувають поліцейські та медики. Слідкувати за подіями на місцевості їм допомагають люди, які публікують відео роботи ППО або наслідків ударів.

Нагадаємо, СБУ викрила чотирьох осіб, які знімали роботу ППО під час масованого ракетного удару по Києву 2 січня.

Як писав "Ми-Україна" раніше, влітку 2023 року Дніпровський райсуд Києва оголосив вирок столичній блогерці Інні Вороновій, яка поширила у соцмережі матеріали про роботу ППО та наслідки ураження повітряних цілей.

Головне