Погано для всіх: у Швеції пояснили, чому країну повинні взяти у НАТО разом з Фінляндією

Погано для всіх: у Швеції пояснили, чому країну повинні взяти у НАТО разом з Фінляндією

Швеція і Фінляндія повинні разом вступати в НАТО, адже розділення країн негативно позначиться на безпеці регіону. Таку думку висловив прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон в інтерв’ю Financial Times.

"Ми розпочали цей процес разом, ми провели його разом, і ми хочемо завершити його разом. Є дуже вагомі причини для того, щоб ратифікувати нас одночасно перед Вільнюсом (самітом НАТО в липні, - ред.)", – наголосив Крістерссон.

Також він нагадав про наслідки, які будуть у разі відмови Туреччини ратифікувати членство Швеції у НАТО.

"Я думаю, що це було б погано для Швеції, погано для нашого регіону, погано для НАТО і погано для здатності Швеції разом з Фінляндією забезпечувати безпеку в розпал війни, яка відбувається поруч", – зазначив шведський прем’єр.

Крім того Крістерссон заявив, що Швеція виконала майже всі умови меморандуму з Фінляндією та Туреччиною щодо вступу у НАТО. Залишилося лише узгодити рішення щодо антитерористичного законодавства 2 березня.

"Це настільки великий законодавчий акт, що нам фактично довелося змінити нашу конституцію з 1 січня, щоб мати можливість запровадити його", - заявив Крістерссон.

Нагадаємо, Швеція та Фінляндія подали заявку на членство в НАТО 18 травня 2022 року. Серед 30 членів НАТО лише Туреччина та Угорщина виступила проти. Пізніше угорська сторона своє рішення змінила і, як очікується, дасть згоду на розширення блоку в лютому.

Раніше “Ми-Україна” писали, що вступ Фінляндії в НАТО, цілком ймовірно, може відбутись без Швеції. Фінська влада готується до оголошення відповідного рішення.

Головне