Плюс 200 МВт у енергосистему: Японія передасть Україні газові турбіни

Плюс 200 МВт у енергосистему: Японія передасть Україні газові турбіни

Японія оголосила про передачу автотрансформаторів та турбін для енергосектору України. Йдеться про сім високовольтних автотрансформаторів та п’ять газових турбін, розповіли в Міненерго. 

"Турбіни додадуть в енергосистему більше 200 МВт. Відповідну генерацію буде встановлено і розподілено по всій Україні... Наразі два (автотрансформатори - ред.) вже встановлені. Ще сім уже придбані, а пізніше наші японські партнери нададуть ще два автотрансфоматори для посилення надійності електропостачання", - розповів міністр енергетики Герман Галущенко. 

Голова Міненерго наголоси на важливості передачі та встановлення високовольтних автотрансформаторів. Це дороговартісне та великогабаритне обладнання, яке ворог намагався знищувати під час масованих ударів минулої зими.

У відомстві зазначили, що отримане від Японії обладнання забезпечить безперебійне енергопостачання більш ніж шести мільйонам українців, головним чином, у регіонах які постраждали від атак агресора. 

Автотрансформатори були закуплені на кошти ЄБРР, але саме завдяки Японії та Програмі розвитку ООН (UNDP) це обладнання доставлять в Україну. Також UNDP допоможе доставити в країну і газові турбіни. Заступник постпреда UNDP в Україні Крістофорос Політіс повідомив, що у поточному році організація продовжить надавати допомогу українській стороні.  

Нагадаємо, напередодні, 7 січня, до Києва з офіційним візитом прибула міністерка закордонних справ Японії Йоко Камікава. Це була її перша поїздка в Україну з моменту призначення на посаду. Під час брифінгу за підсумками зустрічі зі своїх українським колегою Дмитром Кулебою вона зазначила, що Японія виділила Україні 37 млн доларів на закупівлю систем для виявлення дронів. Також міністерка повідомила про передачу Україні семи високовольтних автотрансформаторів та п’яти газових турбін. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, станом на ранок 8 січня через ускладнення метеоумов в Україні без світла близько 400 населених пунктів. Найгірша ситуація з електрикою спостерігається у Дніпропетровській області.

 

Головне