Планета вже мчить по "шосе до кліматичного пекла", - ООН 

Планета вже мчить по

Кожен з останніх 12 місяців - включно з травнем 2024 року - був визнаний найспекотнішим всю історію спостережень. Середня глобальна температура за звітний проміжок була на 1,63°C вище середнього показника доіндустріального періоду, пише Reuters. 

Цей показник є найвищим з 1940 року, коли розпочався систематичний облік температурних даних. Втім, як стверджують науковці, це ще не означає, що світ вже подолав поріг глобального потепління в 1,5°C.

У окремому звіті Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО) зазначається, що зараз існує 80% ймовірності того, що принаймні один з наступних п'яти років стане першим календарним роком з середньою температурою, яка тимчасово перевищить 1,5°C вище доіндустріального рівня. Це на 14 відсоткових пунктів вище, ніж торішній Ель-Ніньо вже цьогоріч може змінитися протилежним явищем: що це значитьпрогноз.

Генсек ООН Антоніу Гутерреш підкреслив, що час для зміни курсу спливає, і закликав до 2030 року скоротити на 30% світове виробництво та використання викопного палива.

"Нам потрібен з'їзд з шосе в кліматичне пекло", - наголосив він.

Він підкреслив, що битва за стримування потепління на рівні 1,5°C буде або виграна, або програна у 2020-х роках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ель-Ніньо вже цьогоріч може змінитися протилежним явищем: що це значить

Як писав "Ми-Україна" раніше, науковцям вдалось довести, що червень-серпень 2023 року стали найспекотнішим літнім періодом за останні щонайменше 2000 років.

Головне