Післявоєнна Газа: Ізраїль планує створити буферну зону на кордоні з анклавом

Післявоєнна Газа: Ізраїль планує створити буферну зону на кордоні з анклавом

Ізраїль має у планах створення буферної зони на кордоні зі Смугою Гази після повного завершення бойових дій. Своїми намірами ізраїльська сторона поділилася з низкою країн Арабського світу, дізналось від власних джерел видання Reuters. 

Такий крок, на переконання Тель-Авіва, зможе унеможливити майбутні напади.

"Ізраїль хоче, щоб ця буферна зона між Газою та Ізраїлем з півночі на південь не дозволила ХАМАС чи іншим бойовикам проникнути або атакувати Ізраїль", - сказав один зі співрозмовників інформагентства. 

Зовнішньополітичний радник прем'єра Біньяміна Нетаньяху Офір Фальк уточнив, що загальний план Ізраїлю є більш масштабним. Він включає три ключові пункти: тотальну ліквідацію ХАМАС, демілітаризацію Сектору Гази та його дерадикалізацію. Фальк додав, що створення буферної зони, ймовірно, могло б стати складовою демілітаризаційного процесу.

Видання зазначає, що про свої плани Ізраїль поінформував Єгипет, Йорданію, ОАЕ та Саудівську Аравію, яка після ізраїльського вторгнення в палестинський анклав поставила на паузу нормалізацію відносин з Тель-Авівом. 

Ще до цього низка арабських держав, серед яких Єгипет та Йорданія, висловлювали занепокоєння стосовно того, що Ізраїль ймовірно має намір витіснити палестинське населення з Сектору Гази. Втім ізраїльська влада категорично заперечила цю інформацію. 

Нагадаємо, Збройні сили Ізраїлю 1 грудня відновили бойові дії проти ХАМАС на території Сектору Гази після семиденного перемир'я. Ізраїльська сторона заявила, що бойовики порушили домовленості, здійснивши спробу ракетного удару. Від ночі 2 грудня ЦАХАЛ завдав ударів по цілях на півдні анклаву Газа, де за день до цього ізраїльські військовослужбовці розкидали листівки з попередженнями для місцевих мешканців.

Як писав "Ми-Україна" раніше, від миті оголошення перемир'я між Ізраїлем та ХАМАС до української сторони із проханням про евакуацію з Сектору Гази звернулося ще 146 українців. При цьому, більшість з них вже мали дозвіл на виїзд, але ним не скористались.

Головне