Пік вже позаду: в Інституті демографії розповіли, чи буде нова хвиля масового виїзду українців за кордон

Пік вже позаду: в Інституті демографії розповіли, чи буде нова хвиля масового виїзду українців за кордон

Пік еміграції українців за кордон вже позаду. Таку думку в ефірі телеканалу "Ми-Україна" висловив заступник директора з наукової роботи Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України Олександр Гладун.

За його словами, наразі ситуація в країні стабільна, тому передумов для нового масово виїзду українців за кордон немає.

"Я гадаю, що пік вже минув. Тому що критичної ситуації, з точки зору переміщення російських військ, немає. Лінія фронту, хоча вона там коливається, але більш-менш зафіксована. Нема передумов, щоб росіяни її прорвали, почали наступи сильні, можливо буде певна евакуація після звільнення територій, тому що у людей буде зруйноване житло і вони кудись в Україні або за кордон виїдуть", - зазначив Гладун.

Нагадаємо, за даними Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця, з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну з країни виїхало понад 14,5 млн українців. У той же час 4,7 млн зареєстровані в Україні як внутрішньо переміщені особи.

Як повідомляли "Ми-Україна", в Управлінні верховного комісара ООН у справах біженців повідомили, що з початку повномасштабної війни кількість українців, які виїхали у Європу, досягла позначки 7 915 287 осіб.

Раніше у Державній прикордонній службі заявили, що не фіксують різкої переваги виїзду з країни, або в’їзду до неї. Наразі пасажиропотік коливається на рівні 80 тисяч осіб на добу.

Головне