Посилять розвідку у Чорному морі: підсумки засідання Ради Україна-НАТО

Посилять розвідку у Чорному морі: підсумки засідання Ради Україна-НАТО

Країни-члени НАТО пообіцяли допомагати Україні з транспортуванням українського зерна альтернативними шляхами. Про це за результатами засідання Ради Україна-НАТО повідомили в українській місії при Альянсі. Це була перша зустріч на рівні послів у новому форматі.

Більше подробиць про результати засідання розповіла наша кореспондентка.

Союзники посилять розвідку в Чорному морі

Скликати кризові наради з НАТО – можливість, яку Україна отримала на саміті у Вільнюсі і якою Києву довелося скористатися практично одразу. Український президент звернувся до Альянсу із запитом зібратися на нараду, коли росія вийшла із "зернової угоди" і почала обстрілювати українські зерносховища та порти.

Посли 32 країн-членів НАТО та Україна зібралися у штаб-квартирі в Брюсселі. Генсек Альянсу після зустрічі заявив, що "розмова була важливою".

"Ми засуджуємо вихід росії із зернової угоди, її цинічне використання голоду як зброї та її небезпечні дії у Чорному морі. НАТО єдине – союзники продовжують активізуватися на користь України та посилюють пильність у регіоні", - написав Єнс Столтенберг.

Патрулюватимуть та вестимуть розвідку у Чорному морі посилено за допомогою морських патрульних літаків та безпілотників, уточнили на сайті Альянсу. Українська місія при НАТО тим часом відзвітувала – всі союзники погодились, що надання Україні найсучасніших засобів ППО є найкращою відповіддю на дії росії. А ще пообіцяли допомогти з вивозом зерна сухопутними шляхами.

https://weukraine.tv/chy-ye-ryzyky-dlya-kursu-gryvni-cherez-zernovu-ugodu-otsinky-ta-prognozy/

Транспортування українського зерна суходолом

"Вони також висловили готовність, як індивідуально, так і в межах Альянсу сприяти налагодженню альтернативних шляхів забезпечення експорту українського зерна, зокрема використовуючи можливості залізничого перевезення та спроможності портів окремих держав-членів НАТО", - йдеться на сайті Офісу президента.

Сухопутні шляхи чи так звані "коридори солідарності" днем раніше детально обговорювали міністри сільського господарства країн-членів ЄС. Розширити та пришвидшити їх хочуть за рахунок перенесення митних та фітосанітарних перевірок із кордону з Україною одразу у європейські порти.

Щоб українське зерно через затратну дорогу залізницею та вантажівками до портів Балтії не надто здорожчало, можливо ЄС виділить субсидії. Розглянути можливість компенсувати транспортування зерна Єврокомісія обіцяє восени.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, в ДБР заявили, що Рабіновича покарають попри відсутність в країні.

Головне