Підсумки третього саміту у форматі "Україна – Північна Європа"

Підсумки третього саміту у форматі

Президент Володимир Зеленський 31 травня приїхав у Стокгольм (Швеція) для участі у третьому саміті Україна – Північна Європа. 

"Сьогоднішній день зміцнить Україну завдяки підтримці наших принципових та послідовних союзників і завдяки новим безпековим угодам", – написав гарант вранці в п'ятницю на своєму офіційному Telegram-каналі.

Є три нові безпекові угоди: зі Швецією, Ісландією та Норвегією.

Швеція надасть Україні військової допомоги на суму близько 6,5 млрд євро протягом 2024–2026 років. До неї входитимуть артилерійські системи Archer, артилерійські снаряди, бойові машини CV 90 та інше.

Ісландія протягом 2024–2028 років щороку виділятиме майже 30 млн доларів на закупівлю та постачання оборонних матеріалів і спорядження.

Норвегія надасть Україні близько 1,2 мільярди євро військової допомоги цього року, а загалом у довгострокову Програму Нансена з підтримки України закладено майже 6,4 мільярди євро на 2023–2027 роки.

Підтверджено участь представників усіх п’яти країн на інавгураційному Саміті миру, що відбудеться 15–16 червня у Швейцарії.

Нагадаємо, російський ворог вдарив по місту Балаклія Харківської області. Унаслідок чого постраждали 13 людей, серед них вагітна жінка та вісім дітей. Про це повідомив очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

 Як писали "Ми-Україна" раніше, у боях за Україну загинув доброволець із Нідерландів, який брав участь у бойових діях біля міста Часів Яр на Донеччині.
 

Головне