Підозру отримали 64 посадовця МСЕК, понад 4000 висновків про інвалідність скасовано, - СБУ

Підозру отримали 64 посадовця МСЕК, понад 4000 висновків про інвалідність скасовано, - СБУ

За матеріалами СБУ у 2024 році підозру вже отримали 64 посадовця МСЕК причетні до злочинної діяльності, ще дев'ять осіб отримали вироки суду. Також скасовано 4106 рішень про інвалідність, які були видані на основі підроблених документів.

Про це повідомив голова відомства Василь Малюк під час підсумків засідання Ради національної безпеки і оборони, передає СБУ.

"Служба безпеки системно протидіє загрозам державній безпеці, зокрема тим, які шкодять обороноздатності країни. В тому числі - активно відпрацьовує факти зловживань у системі МСЕК, які вкрай негативно впливають на мобілізаційні процеси. Вже маємо результати і будемо надалі максимально жорстко протидіяти подібним ганебним явищам", — наголосив Малюк.

СБУ  викрила вісім організованих злочинних угруповань, до складу яких входили представники МСЕК у різних регіонах України.

У Харківській області знешкоджено групу з 13 членів обласного МСЕК, у яких вилучено понад 650 000 доларів. Посадовці продавали підроблені медичні довідки ухилянтам, дозволяючи їм уникати військового обліку за станом здоров’я.

У Рівненській області 29 представників місцевих МСЕК і лікарських комісій допомагали військовозобов’язаним уникати мобілізації, оформлюючи фіктивні історії хвороб та групи інвалідності. За це вони отримали понад 350 000 доларів.

У Миколаєві викрито керівницю обласної МСЕК, яка зберігала понад 450 000 доларів, колекцію золотих виробів та мала три незадекларовані квартири в Одесі. Щоб приховати майно, посадовиця переписала його на свого сина, який є студентом медуніверситету та має російське громадянство.

На Закарпатті викрито голову обласної МСЕК і трьох його спільників, які за хабарі допомагали ухилянтам отримати інвалідність і уникати мобілізації. Перевіряється причетність голови обласної МСЕК до функціонування злочинної схеми.

Крім того, СБУ перевіряє майже 2400 випадків незаконного отримання інвалідності окремими посадовцями.

"Хочу підкреслити, що у протидії незаконним явищам у сфері діяльності МСЕК Служба безпеки тісно взаємодіє з МОЗ, а також Нацполіцією та ДБР. Ми спільно працюємо над викоріненням будь-яких проявів корупції в системі медико-соціальних експертних комісій", - додав голова СБУ.

Як писав "Ми-Україна" раніше, правоохоронці висунули підозру 48-річній мешканці Львова, яка вчинила наругу над могилами загиблих українських військових на Личаківському кладовищі.

Головне