Підготовка до зимових атак: на енергооб'єктах України облаштували трирівневий захист

Підготовка до зимових атак: на енергооб'єктах України облаштували трирівневий захист

Україна розпочала підготовку до прийдешнього опалювального сезону 2023-2024 одразу як завершився попередні. Враховуючи досвід минулого ОЗП Кабмін та Генштаб ЗСУ ухвалили рішення щодо захист обʼєктів енергетичної інфраструктури.

Як інформує Держагентство відновлення та розвитку інфраструктури України, усі проєктні рішення узгоджуються "Укренерго", Генштабом та Держслужбою надзвичайних ситуацій.

"Під час проєктування використовуються вихідні дані від ГШ, настанова для інженерних військ та міжнародні нормативні документи, отримані від фахівців під час проходження навчання у Великій Британії за нормативами та стандартами Британії та США", - йдеться у повідомленні.

Захист українських енергетичних об'єктів буде трирівневим: 

  • перший рівень - передбачає зведення габіонів (сітчастих конструкцій, заповнених камінням галькою або піском) використання біг-бегів (м'яких ємностей з піском та іншими сипучими матеріалами). Станом на сьогодні, таким чином від уламків ворожи снарядів та баражуючих боєприпасів захищено 90 об'єктів у більш як 20 областях;
  • другий рівень - захист від ракетного озброєння та ударних безпілотників шляхом зведення бетонних конструкцій. Їх будівництво стартувало цього річ на початку весни;
  • третій рівень - захист від ракетної складової ворога. Нині від прямих влучань ракет захищені 22 підстанції у 14 українських регіонах.

Нагадаємо, у Міненерго заявили, що українська сторона регулярно отримує від партнерів та союзників допомогу у вигляді енергетичного обладнання. Ремонтний ресурс є, але він менший за той, що був торік. У відомстві наголосили, що готуються до абсолютно різних сценаріїв, оскільки вони можуть бути як в легкій формі, так і у складнішій, ніж торік. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, в Україні станом на ранок 20 листопада на повній потужності працюють усі дев'ять реакторів атомних електростанцій, які знаходяться на підконтрольній українській владі території країни. В "Енергоатомі" відзвітували про дострокове завершення ремонтних робіт не енергоблоках.

Головне