Pfizer через суд хоче змусити Румунію закупити вакцин проти COVID-19 на €550 млн 

Pfizer через суд хоче змусити Румунію закупити вакцин проти COVID-19 на €550 млн 

Американська фармацевтична компанія Pfizer позивається проти Румунії, аби змусити країну виконати взяті нею зобов'язання щодо закупівель вакцин проти COVID-19. Країна, як вказано у позовний документах, недозакупила 28 млн доз препарату на 550 мільйонів євро за контрактом 2021 року, пише Radio Romania.

У компанії заявили, що вона "як і раніше, віддана наданню вакцин проти COVID-19 відповідно до своїх контрактних угод та на користь громадської охорони здоров'я". 

Позов проти Румунії було подано після заяви зробленої очільником румунського МОЗ Александру Рафіла. Нещодавно він розповів, що його відомство веде перемовини з Pfizer та ще одним виробником протикоронавірусних вакцин BioNTech, щоб відмовитись від закупівлі вже непотрібних щеплень. За його словами, в Румунії навіть немає, де зберігати таку кількість доз препарату. 

Рафіла зауважив також, що раніше аналогічні позови Pfizer подав також проти Польщі та Угорщини.

"Ми повинні були придбати за контрактом не менше майже 39 мільйонів доз вакцини. Залишилося 28 мільйонів, які коштують понад 550 мільйонів євро. Ми проінформували уряд. Ми збираємося ухвалити швидке рішення і звернутися до юридичної фірми, яка представлятиме Румунію в суді. Ми не могли взяти вакцини за такою високою вартістю, в такій великій кількості, без місця для зберігання таких обсягів, які ми потім знищимо", - заявив голова МО Румунії. 

Нагадаємо, раніше стало відомо, що держави-члени Євросоюзу знищили понад 200 млн доз вакцини проти COVID-19. Орієнтовна вартість щеплень, які виявились непотрібними, становить чотири мільярди євро. За співвідношенням викинутих доз вакцин до поставлених у держави лідирують Литва, Словаччина та Румунія. Найменше утилізували Ірландія, Іспанія та Португалія.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у січні в мерії Києва рекомендували жителям повернутися до маскового режиму через зростання захворюваності на COVID-19.  

Головне