Перший тиждень липня став найспекотнішим у світі за всю історію спостережень

Перший тиждень липня став найспекотнішим у світі за всю історію спостережень

Перший тиждень липня став найспекотнішим у світі. За прогнозом, липень в 2023-му може сягнути найвищих температурних показників за останні 120 тисяч років, пише The Guardian.

Аномальну спеку в Греції, Іспанії, Італії, Хорватії й інших країнах спровокували високий рівень парникових газів і сильні вітри над Атлантичним океаном. 16 міст Італії у "червоній" зоні, там прогнозують температуру до 49°C.

Крім того, на спеку вливає погодне явище Ель-Ніньо, яке кліматологи почали фіксувати з квітня. Під час Ель-Ніньо вітри, що дмуть на захід уздовж екватора, сповільнюються, і маси теплої води переміщуються на схід, створюючи високу температуру на поверхні океану.

Зокрема через це може зрости кількість смертей від теплового удару, в зоні ризику Італія, Іспанія та Греція.

"Зміна клімату виходить з-під контролю", – заявив генсек ООН Антоніу Гуттеріш.

За його словами, потрібно зменшити викиди парникових газів, інакше світ чекають "катастрофічні наслідки".

Викиди у 2022-му зросли, попри зобовʼязання країн скоротити їх. Щоб досягти нульового рівня викидів вуглецю до 2050-го світу потрібно скорочувати їхній обсяг на 1,4 мільярда тонн щороку – як під час вимушеного скорочення через пандемію.

Як повідомляв “Ми-Україна” раніше, космічний телескоп “Джеймс Вебб” виявив три яскраві об’єкти, які можуть бути “темними зірками”. Це об’єкти, які є набагато більшими та яскравішими за наше Сонце, які поглинають частинки темної матерії.

Головне