Перші результати "Рамштайну": Канада дасть Україні $44 млн на обслуговування F-16

Перші результати

Канада заявила про намір надати Україні 60 мільйонів канадських доларів (еквівалентно 44,1 млн доларів США) на підтримку флоту винищувачів F-16. Відповідну заяву під час засідання Контактної групи з питань оборони України 14 лютого очільник канадського оборонного відомства Білл Блер.

“Канада зробить новий внесок у 60 млн доларів у коаліції спроможностей з розбудови ВПС Контактної групи з питань оборони України”, - наводить слова міністра пресцентр Міноборони Канади. 

Ці кошти будуть спрямовані на запчастини до літаків, авіоніку та боєприпаси. 

В Міноборони нагадали, що у січні Канада погодилась відправити цивільних інструкторів, літаки та допоміжний персонал для навчання льотчиків ЗС України. Тренування мають стартувати вже цього місяця і триватимуть до 2025 року. Додатково Канада бере участь у навчанні українських пілотів англійської.

Нагадаємо, 14 лютого відбувається 19-те засідання Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн"). Захід вперше відбувається за участю нового головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського.  На зустрічі союзники обговорюватимуть збільшення оборонного виробництва, безпілотників та технологій.

Як писав "Ми-Україна" раніше, минулого місяця Канада передала Україні проєкт безпекової угоди. Канадський прем'єр Джастін Трюдо ще торік у вересні 2023 року під час візиту президента Володимира Зеленського до країни заявив, що Канада має намір покласти на папір свої зобов’язання щодо багаторічної підтримки, аби українська сторона була впевнена у передбачуваності відповідної підтримки у майбутньому.

 

 

Головне