Перша пауза за 11 місяців: Ізраїль готовий до короткого перемир'я в Газі

Перша пауза за 11 місяців: Ізраїль готовий до короткого перемир'я в Газі

Ізраїльський прем'єр Біньямін Нетаньягу заявив про готовність до короткострокового перемир'я з ХАМАС задля визволення принаймні частини зі 100 заручників, які досі утримуються в Секторі Гази.

Як пише Bloomberg, заява Нетаньягу прозвучала після зустрічі ізраїльського перемовника з представниками Катару та США в Досі, де вони обговорювали план, запропонований Єгиптом.

Єгипетський лідер Абдель-Фаттах ас-Сісі запропонував дводенну паузу в бойових діях та обмін чотирьох заручників на палестинських в'язнів з наступними 10-денними переговорами про повне припинення вогню.

Видання наголошує, що це потенційне перемир'я може стати першим за останні 11 місяців після обміну заручниками в листопаді. Від того дня перемовини зайшли у глухий кут, а гуманітарна криза в Газі лише поглибилася.

Як відомо, війна на Близькому Сході розпочалася 7 жовтня 2023 року після нападу бойовиків ХАМАС на Ізраїль, коли загинуло близько 1200 осіб і було викрадено 250. За оцінками Ізраїлю, половина зі 100 заручників, що залишаються в полоні, вже загинула. 8 жовтня ЦАХАЛ розпочав військову операцію у Газі. 

Пізніше "Хезболла" почала атакувати Ізраїль з території Лівану на знак протесту проти діяльності ЦАХАЛ. З моменту початку ескалації ізраїльські військові вже знищили близько 30 високопоставлених лідерів угруповання, серед яких і його лідер Яхья Сінвар.

Як писав "Ми-Україна" раніше, "Залізний купол" Ізраїлю доповнять лазерною ППО Iron Beam.

Головне