Перша партія видобутого в Україні урану поїхала в Канаду,- "Енергоатом"

Перша партія видобутого в Україні урану поїхала в Канаду,-

Український уран, видобутий на потужностях Східного гірничо-збагачувального комбінату (СхідГЗК) вирушив до Канади. Перший вантаж відправився в межах укладеної навесні угоди між "Енергоатомом" та канадською САМЕСО.

Як розповів президент Національної атомної енергогенеруючої компанії Петро Котін, ця та наступні партії урану з України будуть використані для виробництва ядерного палива компанією САМЕСО на потреби українських АЕС.

"Угода з нашим стратегічним партнером компанією CAMECO передбачає постачання всього обсягу урану, що видобувається на "СхідГЗК", до Канади та подальшу його конверсію в природний гексафторид урану (UF6). Такий процес необхідний для підготовки до відправлення його на збагачення до наших інших стратегічних партнерів – компанії URENCO (Велика Британія), а потім – до компанії Westinghouse вже для виробництва ядерного палива",- розповів він.

Котін підкреслив, що Україні поки що перероблювання ядерного матеріалу недоступне, але "ми працюємо над створенням відповідних потужностей".

Нагадаємо, навесні цього року український “Енергоатом” підписав з канадською САМЕСО Меморандум про співробітництво в урановидобувній галузі. Сторони дійшли згоди, що САМЕСО повною мірою забезпечуватиме потреби України в гексафториді урану для РАЕС, ХАЕС та ПАЕС в період з 2024 по 2035 рік. До цього списку може також бути включена і поки що окупована Запорізька АЕС після її звільнення від російських окупантів.

Інший договір передбачає продаж урану, який видобувається на "СхідГЗК" у Канаду. Його конверсію для потреб "Енергоатома" здійснюватиме САМЕСО.

Як писав "Ми-Україна" раніше, цьогоріч у квітні Британія, США, Канада, Японія та Франція дійшли згоди щодо їхнього спільного наміру витіснити росію з ринку ядерного палива. Для цього вони планують розвивати спільні ланцюги поставок уранового палива.

Головне