Переговорна рамка про вступ України в ЄС може бути прийнята в червні, - Мецола

Переговорна рамка про вступ України в ЄС може бути прийнята в червні, - Мецола

Президентка Європарламенту Роберта Мецола висловила оптимізм стосовно очікуваного прийняття країнами ЄС переговорної рамки для відносин з Україною. Переговори щодо вступу України до ЄС мають розпочатися якнайшвидше, і вона очікує, що країни-члени ЄС підтримають цей процес.

Про це вона заявила під час зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським у Києві 9 травня.

Вона додала, що Європейський парламент буде сприяти Україні у русі вперед по європейському шляху.

За її словами, саме Європейський парламент був "найвірнішим і непохитним прихильником України" від самого початку російсько-української війни.

"Ми були першою інституцією ЄС, яка закликала надати Україні кандидатський статус і пізніше відкрити перемовини про вступ. Перемовини мають розпочатися якнайшвидше і я з оптимізмом очікую, що переговорна рамка буде прийнята країнами-членами у червні. Європарламент допомагатиме Україні рухатись вперед європейським шляхом", - додала Мецола.

Вона також відмітила необхідність надання Україні термінової допомоги у військовій сфері, зокрема у вигляді боєприпасів та систем ППО для захисту від агресора. Мецола підкреслила важливість збільшення військової підтримки та надання фінансової підтримки, зокрема шляхом реалізації рішення про надання Україні 50 мільярдів євро в рамках програми "Ukraine Facility".

Крім того, вона висловила підтримку всім 10 пунктам мирного плану президента Зеленського та висловила сподівання, що Саміт миру у Швейцарії принесе практичні результати. Мецола також вітає прогрес у розробці 14-го пакету санкцій та зазначила готовність ЄС використовувати доходи від заморожених активів росії на підтримку України.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, СБУ оголосила підозру клірику УПЦ МП, який агітував за приєднання Херсонщини до рф.

Головне