Переговори в Джидді допомогли консолідувати "міжнародний консенсус", - МЗС КНР

Переговори в Джидді допомогли консолідувати

Мирний саміт у Саудівській Аравії, який відбувся у місті Джидда 5-6 серпня, та перемовини, які під час нього відбувалися, сприяли консолідації "міжнародного консенсусу". Про це заявило МЗС КНР, пише Reuters.

У повідомленні відомства вказано, що спецпредставник Китаю у справах Євразії Лі Хуей "мав широкі контакти та спілкування з усіма сторонами щодо політичного врегулювання української кризи... вислуховував думки та пропозиції всіх сторін і сприяв подальшій консолідації міжнародного консенсусу".

"Усі сторони позитивно оцінили присутність Лі Хуея і повністю підтримали позитивну роль Китаю у сприянні мирним переговорам", - йдеться у заяві МЗС.

Видання зазначає, що на думку аналітиків, присутність Китаю на саміті свідчить про можливі зміни у підході Пекіна, однак не про різкий поворот у його підтримці Москви.

Нагадаємо, директор Центру відносин США-Україна у м. Вашингтон Микола Грицковян переконаний, що той факт, що Китай вирішив відвідати мирний саміт в Саудівській Аравії щодо України, свідчить про втрату довіри китайської влади до росії та її політичного керівництва.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у дводенному безпековому саміті у Джидді, присвяченому Україні, взяли участь представники 42 держав. Керівник Офісу президента Андрій Єрмак зазначив, що відбулися “дуже продуктивні консультації” щодо ключових принципів, на яких має будуватися справедливий і міцний мир.

Також він розповів, що українська команда 5 серпня провела двосторонні зустрічі з главами делегацій США, Саудівської Аравії, Фінляндії, Японії, Катару, Франції, ФРН, Іспанії, Норвегії, Туреччини, Польщі та Словаччини; а 6-го числа - з радниками з питань нацбезпеки Швеції, ПАР, Бахрейну, Канади, Італії, Данії, Республіки Корея.

Головне