Передачі доходів від заморожених активів рф Україні бути: лідери ЄС підтримали рішення 

Передачі доходів від заморожених активів рф Україні бути: лідери ЄС підтримали рішення 

Лідери держав-членів Євросоюзу схвалили план із застосування мільярдів євро, зароблених на заморожених в ЄС російських активах, на допомогу Україні. Як пише FT, юридичні пропозиції стосовно власне передачі коштів Києву Єврокомісія має представити на початку зими. 

«Політично ми погодилися, що врешті-решт росія повинна заплатити за довгострокову відбудову України. Нині ми ведемо роботу над початковою пропозицією, щоб зосередитися на так званих надприбутках. Ці надприбутки вже є досить значними. Ідея полягає в тому, що ми об’єднаємо їх і направимо через бюджет ЄС в Україну", - пояснила після Саміту лідерів ЄС очільниця ЄК Урсула фон дер Ляєн. 

Видання додає, що на тільки на сьогодні йдеться про суму у понад 3 мільярди євро. Саме стільки за 9 місяців цього року заробив на російських активах Euroclear - депозитарій цінних паперів зі штаб-квартирою в Брюсселі.

В ЄС давно намагаються знайти спроби для передачі цих коштів в України. Водночас Європейський центробанк (ЄЦБ) застеріг, що надання доступу до прибутків від заморожених активів рф має певні ризики для євро. Так, зокрема, цей крок може призвестиидо того, що інші центробанки стануть відмовлятися від наявних активів у євро і відповідно послаблять валюту. 

FT нагадує, що раніше до цієї ініціативи досить скептично ставились одразу декілька європейських країн, включно з ФРН. Їм турбували потенційні юридичні проблеми стосовно права власності на такі гроші. Однак раніше цього місяця "занепокоєння розвіялися", після того, як в американському Мінфіні та G7 ці плани щодо передачі надприбутків Україні схвалили. 

Нагадаємо, минулого тижня Європейський Союз та Сполучені Штати Америки підтвердили свій намір передати Україні прибуток від активів росії, які були заморожені.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Україна до грудня цього року підготує план реформ та розвитку на наступні чотири роки для отримання 50 млрд євро від Європейського Союзу.

Головне