Пентагон скасував військові навчання з Грузією: триває повний перегляд двосторонньої співпраці

Пентагон скасував військові навчання з Грузією: триває повний перегляд двосторонньої співпраці

США прийняли рішення відкласти на невизначений термін проведення масштабних військових навчань Noble Partner у Грузії, які були заплановані на кінець липня - початок серпня цього року. Про це офіційно повідомило американське оборонне відомство.

Ці щорічні навчання, що проводилися вже шість разів, мали на меті підвищити оперативну сумісність збройних сил Грузії, США та інших країн-учасниць. Цьогоріч маневри мали відбутися у період з 25 липня по 6 серпня.

Причиною скасування стали звинувачення з боку грузинського уряду, які США вважають безпідставними. Зокрема, Тбілісі заявляв про нібито тиск Вашингтона з метою відкриття "другого фронту" проти рф для послаблення тиску на Україну, а також про участь США у спробах державного перевороту проти правлячої партії Грузії.

У світлі цих напружених відносин між двома урядами, Пентагон дійшов висновку, що зараз не найкращий час для проведення масштабних військових навчань у Грузії.

"Ми не прийняли це рішення легковажно, і ми надаємо великої ваги тій величезній цінності, яку наші союзники та партнери привносять до таких навчань, як NOBLE PARTNER. Сполучені Штати з нетерпінням чекають на майбутні можливості співпраці з союзниками та партнерами, включаючи AGILE SPIRIT у 2025 році", - йдеться у заяві Пентагона.

Міністерство оборони Грузії висловило жаль з приводу цього рішення, але підтвердило продовження інших форм співпраці зі США у сфері безпеки та оборони.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Європейський Союз озвучив жорстке попередження Грузії щодо її євроінтеграційних перспектив. Голова зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель заявив, що прагнення Грузії приєднатися до блоку може бути припинено через суперечливий закон про "іноземний вплив".

Головне