Пентагон: Київ має більш нагальні потреби, ніж протитанкові комплекси

Пентагон: Київ має більш нагальні потреби, ніж протитанкові комплекси

Пентагон переконаний, що Україна має інші, більш нагальні потреби, ніж протитанкові ракетні комплекси.

Про це повідомило видання WP з посиланням на власні джерела. За словами американських посадовців, адміністрація президента США Джо Байдена, принаймні поки що, твердо тримається своєї відмови надсилати Україні далекобійні ракети ATACMS. Це відбувається попри зростання тиску з боку законодавців у США і заклики уряду в Києві.

Наприкінці травня американський президент, ймовірно, змінив своє попереднє тверде "ні" щодо можливості передачі ATACMS. Він вперше заявив, що це "все ще в грі". Пізніше президент України Володимир Зеленський наголосив, що він і Байден говорили про далекобійні ракети на саміті НАТО у Вільнюсі. При цьому жодного рішення не було прийнято. 

Чиновники з оборонного відомства й адміністрації повідомили, що громадське сприйняття "якогось повільного, гравітаційного тяжіння" до схвалення передачі таких ракет зростає. Однак у політиці США не відбулося жодних змін і не було предметних дискусій навколо цього питання протягом місяців.

Пентагон також переконаний, що Київ має інші, більш нагальні потреби, ніж ATACMS. Оборонне відомство побоюється, що відправка в Україну достатньої кількості таких ракет, аби змінити ситуацію на полі бою, серйозно підірве готовність США до інших можливих конфліктів.

За словами офіційних осіб, кількість ATACMS в американських арсеналах фіксована. Вона очікує заміни на високоточну ударну ракету наступного покоління з більшою дальністю дії під назвою PrSM. Остання, як очікується, надійде на озброєння до кінця 2023 року. Lockheed Martin досі виробляє 500 ATACMS щороку, але вся ця продукція призначена для продажу іншим країнам.

Україна раніше заявила, що ATACMS, дальність дії яких становить близько 300 км, необхідні для знищення командних пунктів і логістичних зон росіян далеко за лінією фронту.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, голова Офісу Президента України Андрій Єрмак розповів, що Україна веде переговори зі Сполученими Штатами Америки щодо передачі далекобійних ракет ATACMS.

Головне

Міністерство енергетики України звернулося до Міжнародного агентства з атомної енергії з закликом пришвидшити розгортання місій МАГАТЕ на критичних для українських АЕС підстанціях.