"Peace mission 3.0": Орбан після Москви приїхав до Китаю

Після поїздок в Україну та росію прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан прибув до Пекіна з візитом, який він назвав "Миротворча місія 3.0".

Візит угорського прем'єра до Китаю відбувається на тлі спроб Пекіна просувати свій шестипунктний мирний план, розроблений спільно з Бразилією у травні. Орбан, чия країна нещодавно прийняла головування в ЄС, планує зустрітися з лідером КНР Сі Цзіньпіном у державній резиденції "Дяоюйтай".

Ця дипломатична активність Орбана викликала критику з боку європейських лідерів. Зокрема, голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що "умиротворення не зупинить Путіна".

Як пише Reuters, Орбан, відомий своєю критикою західної військової допомоги Україні, є одним з небагатьох європейських лідерів, які підтримують теплі відносини як з Сі Цзіньпіном, так і з Путіним. Його візит до Китаю відбувається напередодні важливого саміту НАТО, де обговорюватиметься подальша підтримка України.

Напередодні, 7 липня, голова угорського МЗС Петер Сіярто порадив європейським політикам "пристебнути ремені" перед подальшими діями Орбана в межах "місії миру" наступного тижня.  

Як писав "Ми-Україна" раніше, угорський прем’єр Віктор Орбан після поїздки до Москви та зустрічі з російським диктатором Володимиром Путіним пообіцяв більше "несподіваних зустрічей". Він назвав переговори з Путіним "надзвичайними", зазначивши, що той контролює величезну імперію з боєголовками, великою територією, населенням і природними ресурсами. 

Головне