Парламент пропонує декриміналізувати крадіжки на суму до 4 552 гривень

Парламент пропонує декриміналізувати крадіжки на суму до 4 552 гривень

Верховна Рада проголосувала в першому читанні та взяла за основу законопроєкт, який пропонує декриміналізувати крадіжки вартістю до 4 552 гривень і замінити відповідальність за це на штрафи. Про це повідомив нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк.

Проєкт закону підтримали 265 депутатів.

Дрібною вважається крадіжка майна, вартість якого не перевищує 0,2 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (302,8 гривні станом на 2024 рік). 

Під час дії воєнного стану в країні такі крадіжки автоматично кваліфікуються за ч. 4 ст. 185 КК, за що передбачено від 5 до 8 років позбавлення волі. 

Законопроєкт пропонує штрафи як покарання за крадіжки вартістю до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (4 542 гривні) — до 5 100 гривень за дрібну крадіжку і до 8 500 за повторну крадіжку протягом року.

Нагадаємо, Верховна Рада проголосувала у першому читанні за законопроєкт, який запроваджує відповідальність за неналежне утримання цивільних укриттів, встановивши штрафні санкції. Про це повідомили у Верховній Раді.

Як писали "Ми-Україна" раніше, урядова пропозиція підняти акциз на пальне, якщо буде прийнята, з 1 липня і до кінця нинішнього принесе держбюджету 36 мільярдів гривень. Таку оцінку в ефірі марафону "Єдині новини" озвучив експерт паливного ринку Сергій Куюн.

Головне