Парламент дозволив вагітним йти у відпустку пізніше ніж за 70 днів до пологів

Парламент дозволив вагітним йти у відпустку пізніше ніж за 70 днів до пологів

Верховна Рада України дозволила вагітним жінкам, які працевлаштовані, за бажанням йти у відпустку пізніше ніж за 70 днів до пологів.

Про це повідомив народний депутат від партії "Голос" Ярослав Железняк у своєму Telegram-каналі. Як зазначається, невикористані до пологів дні можна буде додати до післяпологової відпустки. 

Згідно зі статтею 178 Кодексу законів про працю України та статті 17 Закону України "Про відпустки" працюючим жінкам надається оплачувана відпустка. У зв’язку з вагітністю та пологами вона має тривалість 126 календарних днів – 70 днів до та 56 днів після пологів.

"Початок та завершення такої відпустки визначений на законодавчому рівні та обліковується від дати пологів. Тобто жінки не мають можливості змінити дату початку такої відпустки, зважаючи на свій медичний стан та самопочуття", - йдеться у пояснювальній записці.

Відповідно до закону, за відсутності медичних протипоказань працююча жінка при надії за бажанням зможе розпочати відпустку пізніше, ніж за 70 (90) днів до очікуваної дати пологів. Таким чином пропорційно збільшиться післяпологова частина відпустки.

При цьому загальна тривалість відпустки, передбачена законодавством, не змінюватиметься.

Нагадаємо, так звані скорочені відпустки військових, коли бійці замість 30 днів мають лише 14 днів відпустки, є незаконними. Про це розповіла експертка з реформи військово-лікарських комісій Оксана Горбач. За її словами, часто командири військових частин дають військовим 14 днів відпустки за станом здоров’я замість 30. Разом з тим вона додала, що ті військові, які опинилися в подібних ситуація, повинні звертатися на гарячу лінію Міністерства оборони України для вирішення питання.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Верховна Рада України під час засідання у середу, 28 червня, ухвалила в цілому законопроєкт №9342 про виплати військовим. Документ підтримали 311 народних депутатів. Ухвалений проєкт закону передбачає закріплення на законодавчому рівні щомісячних додаткових виплат військовим.

Головне