Парканів недостатньо: Литва, Латвія та Польща обговорять можливість повного закриття кордонів з Білоруссю

Парканів недостатньо: Литва, Латвія та Польща обговорять можливість повного закриття кордонів з Білоруссю

Країни Балтії та Польща продовжують вести обговорення щодо можливості запровадження повного колективного закриття кордонів з Білоруссю. Це питання сторони розглядатимуть на рівні глав МВС 28 серпня, розповіла очільниця литовського зовнішньополітичного відомства Агне Білотайте.

"Я говорила з міністром внутрішніх справ Польщі тиждень тому. Ми домовилися, що зараз узгоджуємо технічні дії та алгоритми на технічному рівні, як би це виглядало, якби таке регіональне рішення було прийнято, якби це зробили одночасно країни Балтії та Польща",цитує її слова BNS.

За словами чиновниці, підготовка схеми дій щодо закриття кордону на технічному рівні вже йде, а на політичному - відбудеться у Варшаві наприкінці місяця.

"Розставимо всі акценти у питанні про те, як мають виглядати наші синхронізовані дії", - зазначила Білотайте.

Водночас заступник міністра внутрішніх справ Арнольдас Абрамавічус зазначив, що синхронне закриття всіх шести пунктів пропуску з Білоруссю викличе серйозні організаційні проблеми.

Як відомо, на кордоні Польщі з Білоруссю є один контрольно-пропускний пункт, два - на латвійському кордоні та шість - на литовському.

Нагадаємо, 16 серпня уряд Литви вирішив тимчасово закрити два з шести пунктів перетину кордону з Білоруссю. Рішення було прийнято з метою адекватного реагування на зміни у геополітичній ситуації, загрози національній безпеці та запобігання контрабанді товарів.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Кабінет міністрів України схвалив створення нового пункту пропуску на кордоні з Румунією. Він знаходитиметься біля села Біла Церква на Закарпатті над річкою Тиса.

Головне