Папа Римський відповів, чи даватиме церква благословення одностатевим союзам

Папа Римський відповів, чи даватиме церква благословення одностатевим союзам

Папа Римський Франциск, який неодноразово закликав священнослужителів змінити ставлення до представників ЛГБТ-спільноти, допустив можливість отримання одностатевими парами благословіння.

Як пише The Guardian, такою була відповідь понтифіка на запит п'яти кардиналів, які дотримуються консервативних поглядів щодо традиційного вчення католицької церкви про гомосексуалізм.

Проте Папа Франциск уточнив один момент - можливим є саме благословення і не слід плутати його з таємничим шлюбом. Також він наголосив, що шлюб є союзом чоловіка та жінки.

"Зважаючи на це пастирська розсудливість має адекватно розрізняти, чи є такі форми благословення, про які просить людина, які не передають помилкового уявлення про шлюб. Бо коли просять благословення, це висловлює прохання про допомогу від Бога, прохання про те, щоб ми могли жити краще", - сказав понтифік.

Він додав, що єпархії не мають діяти за фіксованими нормами чи протоколи. Натомість, за його словами, кожне питання має вирішуватись окремо, "бо життя церкви протікає каналами, що виходять за межі норм".

Папський Престол офіційно вважає шлюб нерозривним союзом між жінкою та чоловіком та з давніх-давен виступає категорично одностатевих шлюбів. Однак раніше Франциск виступив на підтримку цивільного законодавства, яке розширює юридичні переваги для одностатевих пар, а священники католицької церкви подекуди в країнах Європи давали благословення таким союзам, не отримуючи засудження від Ватикану.

Видання наголошує, що остання заява Папи Римського суперечить офіційній позиції церкви та наводить дані з пояснювальної записки Конгрегація доктрини віри від 2021 року. У ній наголошується, що священнослужителі не можуть благословляти нетрадиційні союзи оскільки "Бог не може благословляти гріх".

Як писав "Ми-Україна" раніше, цьогоріч у червні в Естонії дозволили одностатеві шлюби. Це перша балтійська країна, яка легалізувала шлюби між особами однієї статі.

Головне