Папа Римський призначив трьох нових правлячих єпископів УГКЦ

Папа Римський призначив трьох нових правлячих єпископів УГКЦ

Предстоятель Української греко-католицької церкви Святослав, за погодженням із Синодом, прийняв відставку трьох архиєреїв, які досягли віку 75 років. На їхні місця призначено нових правлячих єпископів - вони отримали благословення від Папи Римського.

Про це йдеться на сайті УГКЦ.

Митрополита Тернопільсько-Зборівського Василя Семенюка замінить єпископ-помічник архиєпархії Теодор Мартинюк.

Єпископа Сокальсько-Жовківського Михайла Колтуна буде заміщено єпископом-помічником Петром Лозою.

Екзарха Донецького Степана Менька змінить єпископ-помічник Максим Рябуха.

Згідно з Кодексом канонів Східних Церков, єпархіальний єпископ, який досягає 75-річного віку або стає нездатним виконувати свої обов’язки через проблеми зі здоров'ям, має подати зречення з уряду.

"Єпархіальні єпископи, які служать у межах патріаршої Церкви, подають зречення на ім’я Патріарха. Для його прийняття необхідна згода Постійного Синоду, якщо раніше не було запиту від Синоду Єпископів", - йдеться у дописі.

Що відомо про нових правлячих єпископів

 

Владика Теодор Мартинюк народився у 1974 році на Івано-Франківщині, здобув богословську освіту в Любліні, канонічне право - в Римі. Він також навчався французькій мові в Парижі та був ігуменом Свято-Успенської лаври у 2010–2015 роках.

Владика Петро Лоза народився у 1979 році на Львівщині, отримав богословську освіту в Інсбруці. Служив у Вінниці, Гніздичеві, Львові та Чернігові.

Владика Максим Рябуха народився у 1980 році у Львові, вивчав філософію і богослов’я в Італії, отримав вищу освіту в кількох українських університетах. Служив у Львові, Винниках, Одесі, Дніпрі та Києві.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, у Черкасах невідомі захопили Свято-Михайлівський собор, поліція відкрила справу.

Головне