Пам'ятки модернізму Львова оцифрують за допомогою 3D-сканування

Пам'ятки модернізму Львова оцифрують за допомогою 3D-сканування

У Львові почали проєкт із оцифрування памʼяток модернізму. Про це повідомляє "Бюро спадщини". Архітектуру 1920-1930-х років задокументують за допомогою 3D-сканування.

Проєкт почали з Будинку профспілок, житлових комплексів на вулиці Дорошенка та Чупринки, соціального житла на Грекова і вілли на Гіпсовій. Скануванням займаються українська компанія Skeiron, яка оцифрувала Софійський собор у Києві, а також студенти Харківської школи архітектури.

Будівлі скануватимуть до 4 серпня. Після цього моделі будинків і дослідницькі тексти про них розмістять на онлайн-платформі англійською та українською мовами. За допомогою 3D-моделей можна буде здійснити віртуальну прогулянку всередині і назовні будинків.

У "Бюро спадщини" кажуть, що Львів – це лише перша частина проєкту, який планують розширити на інші міста. "У планах створити всеукраїнську платформу", – кажуть у команді проєкту.

У червні 2023-го також стартував проєкт з оцифрування Києво-Печерської лаври. Отримані дані допоможуть проводити геомоніторинг, щоб контролювати та фіксувати різноманітні деформації, як-от зсуви та просідання, через вибухові хвилі.

Як писали "Ми-Україна" раніше, Софійський собор оцифрували за допомогою лазерного сканера, щоб контролювати стан пам’ятки, повідомили в національному заповіднику “Софія Київська”. Отримані дані допоможуть проводити геомоніторинг та фіксувати і контролювати усі процесі. Вони можуть вплинути на будівлю через вибухові хвилі від ракетних обстрілів: деформація, тріщини, просідання тощо. Сканування провели ще в грудні 2022 року, воно забезпечує детальний опис поверхонь архітектурної пам’ятки з точністю до міліметрів.

Головне

Міністерство енергетики України звернулося до Міжнародного агентства з атомної енергії з закликом пришвидшити розгортання місій МАГАТЕ на критичних для українських АЕС підстанціях.