Падіння Іл-76: рф скликала Разбез ООН, але доказів своєї версії, вочевидь, не надала, - Юсов

Падіння Іл-76: рф скликала Разбез ООН, але доказів своєї версії, вочевидь, не надала, - Юсов

У зв'язку з падінням військового літака Іл-76 на Бєлгородщині 24 січня росія скликала екстрене засідання Радбезу ООН. Проте за його підсумками Організація заявила про відсутність змоги встановити, чи були на його борту українські полонені, тобто рф доказів, які підтверджували б її версію не надала. 

"Очевидно, держава-агресорка не надала зрозумілих доказів, які б підтверджували її версію подій. Натомість ми можемо повторити і констатувати, що йдеться про російський військовий літак, який було неодноразово задіяно до транспортування зброї та ворожого особового складу. росія не повідомляла Україну про те, що цим літаком будуть перевозитись українські військовополонені", - розповів в ефірі марафону "Єдині новини" представник ГУР МО Андрій Юсов.   

Він додав, що задля встановлення всіх обставин авіакатастрофи має бути створена міжнародна комісія, щоб її фахівці вивчили уламки, "чорні скриньки" та місце аварії Іл-76. 

"Нині росія відкидає можливість роботи такої комісії", - підкреслив Юсов. 

Нагадаємо, омбудсман Дмитро Лубінець напередодні висловив думку, що якби у літаку були полонені, тим більше їх досить велика кількість, їхні тіла після падіння літака точно б потрапили на фото та відео з місця подій. Агресор, своєю чергою, не оминув би можливість ними скористатися. Окремо Уповноважений ВР з прав людини наголосив, що у будь-якому разі Женевською конвенцією передбачено, що відповідальною за життя військовополонених є країна, яка тримає їх у полоні, тобто рф. Лубінець додав, що ситуація з падіння Іл-76 дуже нагадує йому масове вбивство полонених в Оленівці у ніч на 29 липня 2022 року. Тоді Москва так само видала швидку та злагоджену інформаційну реакцію, а також так само намагалась у такий спосіб дискредитувати військову допомогу Україні союзниками. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, воєнна розвідка дізналась, що на борту Іл-76 мали перебувати декілька офіцйних VIP-ів від військово-політичного представництва рф, однак на літак їм не дала сісти ФСБ.

Головне