Ознак неминучого вторгнення в Гаяну немає: які цілі насправді переслідує Мадуро 

Ознак неминучого вторгнення в Гаяну немає: які цілі насправді переслідує Мадуро 

Гучні публічні заяви президента Венесуели Ніколаса Мадуро про намір анексувати більшу частину сусідньої Гаяни є інструментом для впливу на США та згуртуванням навколо себе місцевого населення перед президентським виборами у 2024 році. Про це пише видання Miami Herald, посилаючи на дані Держдепу США та висновку міжнародних експертів та аналітиків.

"Внутрішня оцінка Держдепартаменту, а також консенсус міжнародних спостерігачів і незалежних аналітиків свідчать про те, що Мадуро шукає важелі впливу на Сполучені Штати за столом переговорів, погрожуючи вторгненням у західну Гаяну, регіон, багатий нафтою і газом, який був предметом суперечок між двома країнами вже понад століття", - йдеться у матеріалі.

В адміністрації президента Джо Байдена наголошують, що безпосередніх ознак вторгнення Венесуели у Гаяну на сьогодні немає, однак така можливість все ж існує і це підвищує рівень занепокоєності в регіоні в цілому. 

Нині Мадуро, який упродовж багатьох років перебував під санкціями США за підрив демократії в країні, знову знаходиться під тиском. Вашингтон наполягає, щоб народне волевиявлення на голосуванні наступного року було чесним. Експерти допускають, що потенційні військові дії Венесуели проти Гаяни дадуть Мадуро змогу запровадити у країні воєнний стан, в умовах якого на прозорі та чесні вибори розраховувати вже не доведеться. 

"Він хоче мати можливість консолідувати владу таким чином, щоб бути впевненим у "перемозі", коли вибори відбудуться наступного року", - прокоментував Івело Ллойд Гріффіт, експерт з безпеки в регіоні, який сам народився в Гаяні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 2024 рік стане рекордним за кількістю виборів: де та кого обиратимуть і які найважливіші

Фахівець додав, що наявність у Гаяни "впливових друзів, які стурбовані повагою до міжнародного права та зацікавлені в мирі" прямо або непрямо дадуть Мадуро усвідомити, що є певна межа, перетнути яку він не може.

Олівер Стюнкель, доцент Школи міжнародних відносин Fundação Getulio Vargas у Сан-Паулу, переконаний, що план Мадуро полягає не у фізичному вторгненні, а у створенні відчуття кризи, яке дасть йому змогу відвернути увагу від великих економічних проблем у його країні.

Серйозні сумніви щодо вторгнення має і ексглава розвідслужби Венесуели при Мадуро Крістофер Фігера,

"Багато посад зараз вакантні, багато солдатів погано навчені або взагалі не пройшли підготовку. Тому, коли ви оглядаєте її (армію Венесуели - ред),  її працездатність практично дорівнює нулю", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як Венесуела привласнює більшу частину Гаяни та чому це нам нагадує російську агресію

Як писав "Ми-Україна" раніше, напередодні, 6 грудня, вертоліт армії Гаяни із сімома високопоставленими військовими чиновниками у безслідно зник неподалік кордону країни з Венесуелою. 

Головне