Отруєння Скрипалів "Новачком": слідство оприлюднило нові подробиці

Отруєння Скрипалів

Слідчі виявили, що смертельна нервово-паралітична речовина "Новачок" була нанесена на вхідні двері будинку ексшпигуна Сергія Скрипаля та його доньки Юлії у Солсбері, коли вони перебували всередині. Про це із посиланням на дані розслідування, яке триває з 2018 року повідомляє The Independent.

Керівник управління по боротьбі з тероризмом Британії Домініка Мерфі в суді розповіла, що отрута була нанесена на дверну ручку будинку Скрипалів між 18:00 3 березня та 13:30 4 березня 2018 року.

Ключовим свідком у судовому розгляді виступив сусід та друг Скрипалів Росс Кессіді, колишній військовослужбовець Королівського флоту. Він розповів про своє знайомство з родиною у 2010 році, коли росіянин оселився поруч після обміну шпигунами. За його словами, вони часто проводили час разом - влаштовували барбекю, відвідували місцевий залізничний клуб та святкували Новий рік.

"Сергій казав, що не може повернутися до росії через можливі репресії. Він не вдавався в подробиці, але зазначав, що особисто знає Путіна і що той його "дістане", - розповів Кессіді.

При цьому дружина Росса, погугливши прізвище сусіда, дізналася про його шпигунське минуле, але подружжя ніколи не обговорювало це зі Скрипалем.

Слідство встановило точну послідовність подій:

  • 3 березня Кессіді допоміг Скрипалю зустріти доньку Юлію в аеропорту Хітроу, 
  • після повернення додому дружина Кессіді навіть відвідала вбиральню в будинку Скрипалів, можливо, торкнувшись тієї самої дверної ручки - поліція впевнена, що на той момент отрути там ще не було, 
  • 4 березня обидва Скрипалі торкнулися зараженої дверної ручки, виходячи з дому близько 13:30. Сергій вийшов першим і чекав у машині, поки Юлія завершувала зачісуватися. Пізніше того ж дня їм стало зле в центрі Солсбері.

Слідству під час розслідування вдалось спростувати низку російських версій подій. Зокрема, неправдою виявилась інформація про стеження за Скрипалями під час повернення з аеропорту - та автівка марки BMW, яку бачив помітив Кессід - належала правоохоронцям та виконувала не пов'язане зі справою завдання. Також були спростовані заяви російського посольства про відсутність Скрипалів вдома в момент нанесення отрути та про вимкнені на чотири години мобільні телефони.

Слідчі також дізнались, що сам Скрипаль свідомо відмовився від встановлення камер спостереження біля свого будинку Він пояснив це небажанням привертати увагу та "жити під наглядом". Ця його заява спростувала заяву російського посольства про "неймовірність" відсутності камер у його помешканні.

Розслідування триває далі. В його межах також вивчаються обставини загибелі 44-річної Дон Стерджесс, яка померла в липні 2018 року після контакту з "Новачком", що містився у флаконі від парфумів.

Нагадаємо, Сергій Скрипаль - колишній полковник російської розвідки, який став британським шпигуном. У 2006 році його засудили в рф за шпигунство на користь Британії. У 2010 році його обміняли на російських шпигунів і він оселився у Солсбері, отримавши громадянство. 4 березня 2018 року його та його доньку Юлію отруїли "Новачком". Лондон звинуватив у цьому російські спецслужби. Через цей інцидент понад 30 країн вислали російських дипломатів.

Як писав "Ми-Україна" раніше, цьогоріч у жовтні Велика Британія у відповідь на застосування хімічної зброї в Україні ввела санкції проти військ радіологічного, хімічного та біологічного захисту росії, а також їхнього керівника Ігоря Кирилова.

Головне