Остання суперповня року: коли в небі над Україною можна буде побачити Урожайний Місяць

Остання суперповня року: коли в небі над Україною можна буде побачити Урожайний Місяць

У ніч на 29 вересня жителі Північної півкулі, серед яких і українці, матимуть змогу поспостерігати за видовищним астрономічним явищем, яке називається "Урожайний Місяць".

Як пояснює Space.com, таку назву дали повному місяцю, дата якого найбільш наближена до дня осіннього рівнодення. Зазвичай, це явище зазвичай трапляється наприкінці вересня, проте інколи - не частіше ніж раз на 3-5 років - може відбутися на початку жовтня. Востаннє таке спостерігалося у 2020 році, а наступного разу буде аж у 2025.

На додачу, прийдешня повня стане останньою з чотирьох так званих "супермісяців" поспіль. Серія розпочалася у липні, ще дві "суперповні" були у серпні, включно з Блакитним місяцем, остання - буде 29 вересня.

Цьогоріч "Урожайний Місяць" супроводжуватиметься також сяйвом трьох планет , йдеться про Юпітер, Сатурн та Меркурій.

Максимальна фаза повні 29 вересня настане, коли Місяць перебуватиме на відстані 359 910 км від Землі. Супермісяцем вважається явище, що відбувається при найбільшому зближенні цих двох небесних тіл.

До кінця 2023 року повний місяць можна буде побачити ще тричі: 28 жовтня, 27 листопада та 27 грудня.

Нагадаємо, раніше цього місяця у NASA повідомили про виявлення екзопланети, що має поверхню, вкриту водним океаном. Це є натяком на існування життя на ній.

Як писав "Ми-Україна" раніше, влітку марсохід NASA під назвою Perseverance виявив на поверхні Червоної планети різноманітні органічні сполуки, які є потенційними індикаторами життя. Виявлені молекули можуть мати як біологічне, так і геологічне походження.

Головне