Остання і найдовша повня 2023 року: коли на небо вийде Холодний Місяць

Остання і найдовша повня 2023 року: коли на небо вийде Холодний Місяць

27 грудня настане тринадцята і найдовша повня у 2023 році. За Києвом Місяць увійде у повну фазу свого циклу о 02:32. 

Як пише CBS News, побачити це явище можна буде неозброєним оком, однак наявність біноклю або телескопа дасть змогу краще роздивитися поверхню супутника Землі.

Груднева повня отримала свою назву "Холодний Місяць" від індійців, а саме племені могавків. Вона пов'язана з зимовими погодними умовами, за тим самим принципом вереснева повня називається Урожайною

Повню у грудні називають також Довгим нічним Місяцем. 

"Повний місяць займає високу траєкторію по небу, тому що він протилежний низькому сонцю, тому Місяць перебуватиме над горизонтом довше, ніж в іншу пору року", - пояснюють у NASA.

У збірці астрологічних даних з Old Farmer's Almanac, укладеній у 1972 році, вказано, що грудневу повню також називають "Місяцем морозних дерев", "Сніговим Місяцем" та "Місяцем, коли олень скидає роги".

Перший повний Місяць у прийдешньому 2024 році спостерігатимемо у небі 25 січня, він носить назву "Вовча повня". У наступному році, на відміну від поточного, буде 12 повних Місяців.

Нагадаємо, раніше у NASA виявили екзопланету, що має поверхню, вкриту водним океаном. Це є натяком на існування життя на ній.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у грудні на Сонці стався найпотужніший спалах за останні шість .

Головне