Основну руйнацію економіки рф ми побачимо цьогоріч: економіст про ефект від санкцій 

Основну руйнацію економіки рф ми побачимо цьогоріч: економіст про ефект від санкцій 

Численні антиросійські обмежувальні заходи, які проти росії за її розв'язання війни в Україні запровадили США, ЄС та інші країни, діють. Ефект від санкцій є, російська економіка продовжує валитися. Основну її руйнацію можна буде спостерігати вже у поточному році.

Про це в ефірі "Ми-Україна" заявив доктор економічних наук Андрій Длігач.

"Санкції дійсно працюють. Минулого року російська економіка офіційно впала на 3%, але по суті, вона впала набагато більше. Вони змушені знищувати власні внутрішні рублеві фонди. Їх вистачить ще на рік-два фінансування дефіциту бюджету, а запозичувати, фактично, нема де", - розповів економіст.

Длігач додав, що головним ударом по надходженнях до держбюджету рф стане ефект від санкцій проти російської нафти. Бюджет складали з розрахунку 70 доларів за барель нафти, а зараз "стеля" вже 45 доларів.

"Навряд чи Індія або Китай купуватимуть російську нафту дорожче. 45 доларів означає, що немає чого сплачувати у бюджет, адже це дуже близько до собівартості. Відповідно, основне в руйнації російської економіки ми побачимо цього року", - пояснив він.

Нагадаємо, за 2022 рік дефіцит держбюджету рф сягнув 3,3 трлн рублів. Більшим показник був лише у 2020 році. Тоді він сягнув 4,1 трлн рублів й був спричинений пандемією коронавірусу. За оцінками російської влади, у 2023 році дефіцит федерального бюджету складе 2,9 трлн рублів або 2% ВВП.

Між тим дефіцит бюджету рф у січні 2023 року виріс до позначки у 25 млрд доларів. Настільки великим цей показник не був з 1998 року, коли росія оголошувала дефолт. Різкий спад грошових надходжень від продажу енергоносіїв є наслідком дії західних санкцій, які наразі включають стелю цін на нафту та ембарго ЄС на імпорт російської нафти та нафтопродуктів морем

Як писав "Ми-Україна" раніше, Президент України Володимир Зеленський зустрівся з королем Чарльзом ІІІ у ході свого візиту до Великої Британії 8 лютого. Це перша аудієнція Президента України у британського монарха за всю історію українсько-британських відносин.

Головне