Організували схеми ухилення від призову: поліція затримала посадовців військкоматів

Організували схеми ухилення від призову: поліція затримала посадовців військкоматів

Національна поліція затримала одразу в трьох областях посадовців військкоматів, які організували схеми ухилення від призову

Про це повідомив Департамент стратегічних розслідувань Нацполіції. Як зазначається, мова йде про посадовців Волинської, Дніпропетровської і Чернівецької областей.

При цьому суми хабарів, які отримували фігуранти, коливалися від 9 тис. гривень до 1,5 тис. доларів (понад 55 тис. гривень).

Зокрема, на Волині заступник начальника одного з районних військкоматів вимагав у призовника тисячу доларів. Його затримали під час отримання частини коштів — 25 тис. гривень.

У Дніпропетровській області затримали посадовця одного з районних військкоматів. Він отримав тисячу доларів і 12 тис. гривень. При цьому він пообіцяв "відтягнути час" призову на максимально можливий термін.

Також у Чернівецькій області правоохоронці викрили двох військових одного з обласних мобілізаційних відділень. Вони систематично вимагали хабарі за підготовку фіктивних документів для військовозобовʼязаних про непридатність до військової служби.

Фігуранта затримали під час чергового траншу хабаря в 9 тис. гривень. Лише минулого місяця затримали одного з командирів цього ж військкомату на хабарі в 3 тис. доларів за зняття "ухилянта" з військового обліку за станом здоровʼя.

Усім трьом затриманим повідомили про підозру за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України. Стаття передбачає позбавлення волі від п'яти до 10 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

Підозрюваним уже обрали запобіжні заходи:

  • працівнику військкомату з Дніпропетровщини — тримання під вартою з правом внесення 215 тис. гривень застави;
  • з Волині — нічний домашній арешт;
  • фігурантам у Чернівецькій області — тримання під вартою з правом внесення застави в понад 536 тис. гривень кожному.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Державне бюро розслідувань наразі веде понад 100 кримінальних проваджень, які стосуються військкоматів.

Головне