Орбан поїхав до Грузії всупереч позиції ЄС, - 13 країн блоку

Орбан поїхав до Грузії всупереч позиції ЄС, - 13 країн блоку

Більше дюжини країн Євросоюзу виступили зі спільною заявою, критикуючи "передчасний" візит угорського прем'єра Віктора Орбана до Грузії після виборів, які опозиція вважає сфальсифікованими.

Як пише Bloomberg, голови МЗС провідних держав Європи, включаючи ФРН, Францію, Польщу та Нідерланди, опублікували спільну заяву, в засудили порушення міжнародних норм проведення вільних і чесних виборів та підкреслили, що Орбан не представляє позицію всього ЄС.

Як відомо, угорський прем'єр, який зараз головує в ЄС, прибув до Тбілісі в понеділок.

У соцмережі X (колишня Twitter) він написав, що "Грузія - консервативна, християнська та проєвропейська держава", якій "замість марних лекцій потрібна наша підтримка на європейському шляху". Ще в день виборів Орбан поспішив привітати партію "Грузинська мрія" з перемогою, хоча голоси ще навіть не були підраховані.

Дипломатичний "фриланс" Орбана викликає ще більше роздратування в ЄС, особливо на тлі попередніх візитів до російського диктатора Володимира Путіна, голови КНР Сі Цзіньпіна та колишнього президента США Дональда Трампа.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто, прибувши до Тбілісі, звинуватив "ліберальну течію" ЄС у нападках на Грузію через небажані для них результати виборів.

"Брюссель очікував іншого результату. Там вболівали за перемогу ліберальних партій, які менше зосереджувались на політиці миру, сім'ї та суверенітету", - заявив він.

Як писав "Ми-Україна" раніше, грузинська опозиція публічно відмовилася визнавати результати парламентських виборів 26 жовтня та вимагає проведення нового голосування, але вже під наглядом міжнародної адміністрації.

Головне