Орбан поїде в Грузію попри критику виборів з боку ЄС

Орбан поїде в Грузію попри критику виборів з боку ЄС

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан відвідає Грузію на запрошення уряду після неоднозначних парламентських виборів та критику ЄС.

Про це повідомила пресслужба прем'єр-міністра Грузії Іраклія Кобахідзе в коментарі для Bloomberg.

У грузинському уряді підтвердили, що Орбан прибуде до Тбілісі у понеділок, 28 жовтня, а наступного дня зустрінеться з прем'єр-міністром Кобахідзе. Угорського лідера супроводжуватиме офіційна делегація, включно з міністром закордонних справ Петером Сіярто.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грузія. Що пішло не так? - Вадим Денисенко

Варто зауважити, що Орбан привітав правлячу партію "Грузинська мрія" з перемогою на виборах ще 26 жовтня, одразу після закриття виборчих дільниць, коли результати ще не були оголошені.

Голова Європейської Ради Шарль Мішель повідомив, що лідери ЄС розглянуть парламентські вибори в Грузії під час неформальної зустрічі в листопаді в Будапешті, яка наразі головує в Раді ЄС. За його словами, на зустрічі буде оцінено ситуацію і визначено подальші кроки у відносинах з Грузією.

Після оцінок міжнародних спостерігачів Мішель закликав ЦВК Грузії та інші відповідальні органи провести швидке, прозоре і незалежне розслідування щодо порушень під час виборів і звинувачень у таких діях.

Результати виборів у Грузії

 

За даними ЦВК, після підрахунку 99,9% бюлетенів, правляча партія "Грузинська мрія" отримала 53,93% голосів виборців. Тим часом, опозиційні партії в сумі здобули майже 38% підтримки: "Коаліція за зміни" - 11,03%, "Єдність - Національний рух" - 10,16%, "Сильна Грузія" - 8,81%, а "Гахарія - за Грузію" — 7,77%.

Грузинська опозиція та президентка країни відмовилися визнавати результати парламентських виборів.

Крім того, міжнародні спостерігачі заявили про тиск на парламентських виборах в Грузії. ENEMO відзначила насильство проти опозиції, залякування виборців, наклепницькі кампанії проти спостерігачів та масове зловживання адміністративними ресурсами.

Як інформував "Ми-Україна" раніше, президент Польщі Дуда виступив проти територіальних поступок росії.

Головне