Орбан хоче заблокувати продовження санкцій ЄС проти росії, - Politico

Орбан хоче заблокувати продовження санкцій ЄС проти росії, - Politico

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан пригрозив накласти вето на продовження антиросійських санкцій Євросоюзу, які мають поновлюватися кожні шість місяців. Він вимагає, щоб зі списку вилучили чотирьох осіб.

Про це повідомило видання Politico з посиланням на трьох дипломатів. Як зазначається, Угорщина виступає проти пропозиції щодо продовження періоду з шести до 12 місяців. Продовження санкцій на рік дало б Будапешту менше можливостей торпедувати санкції та зривати рішення ЄС.

У вівторок, 21 лютого, послам ЄС не вдалося досягти компромісу з Угорщиною. Два дипломати заявили, що європейський блок готовий піти на зустріч вимогам Орбана і вилучити цих чотирьох осіб із санкційного списку, щоб не ставити під загрозу обмеження проти інших осіб. ЄС запровадив санкції проти понад 1400 осіб у зв'язку з війною, включаючи олігархів, членів російського парламенту, військових і силовиків, а також російських адміністраторів на окупованих територіях.

Один із дипломатів стверджував, що існують також юридичні проблеми, пов'язані з тим, чи зможуть санкції проти цих чотирьох осіб витримати судовий процес. Проте, за словами двох дипломатів, вилучення цих чотирьох осіб було недостатнім для Угорщини. Країна також виступає проти запропонованого 12-місячного періоду продовження санкцій. Попередній компроміс, який посли обговорюватимуть, передбачає перехід до дев'ятимісячних періодів продовження (замість нинішніх шести місяців).

Видання не розкриває, кого саме прем’єр-міністр Угорщини хоче звільнити від санкцій. Однак він згадував про цей факт у своїй промові 18 лютого.

"Ми будемо підтримувати наші економічні відносини з росією, і навіть радимо це робити всьому західному світу, тому що без відносин не буде ні припинення вогню, ні мирних переговорів. Ось чому ми не згодні з тим, що священики і церковні лідери потрапляють до санкційних списків. Досить погано, що це може статися з артистами і спортсменами", - повідомив Орбан.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що Угорщина повинна триматися подалі від російсько-української війни, якщо хоче жити мирно.

Головне