Окупанти застосовують хімзброю, зокрема гранати К-51, поблизу Кринок, - ISW

Окупанти застосовують хімзброю, зокрема гранати К-51, поблизу Кринок, - ISW

Російське окупаційне військо використовує проти бійців української армії хімічну зброю. Окупанти самі публічно підтвердили факт порушення Конвенції про заборону хімічної зброї під Кринками на Херсонщині, пише у свіжому звіті Інститут вивчення війни (ISW). 

Аналітики зазначають, що "радикальною зміною тактики", а саме застосуванням ручний аерозольних гранат К-51, відкрито похизувались бійці 810-ї бригади морської піхоти Чорноморського флоту рф. 

"У дописі (у Telegram-каналі бригади - ред.) стверджувалося, що підрозділи 810-ї морської піхотної бригади провели ротацію в районі Кринки і застосовують нову тактику "скидання гранат К-51 з безпілотників" на українські позиції, щоб викурити українські сили з їхніх позицій і наразити їх на вогонь з різних видів озброєння", - вказано у звіті. 

Допис окупанти супроводили відеороликом, на кадрах якого наочно зображено процес скидання аерозольних боєрпипасів.

У гранатах К-51 міститься подразнюючий газ CS (хлорбензальмалонодинітрил). Це газ, який також називають "Бузок" ("Сирень") є бойовою отруйною речовиною, що відноситься до групи іритантів комплексної дії. Його застосування забороняється Конвенцією про заборону хімічної зброї, державою-учасницею якої є російська федерація.

Нагадаємо, застосування ворогом хімічної зброї було зафіксовано в листопаді на двох східних напрямках - Сватівському та Бахмутському. Тоді росіяни для ураження Сил оборони України використали хлорпікрин.

Як писав "Ми-Україна" раніше, цьогоріч у серпні під час обстрілу Новоданилівки (Запоріжжя), противник застосував хімічні боєприпаси з хлорпікрином. Інформація про використання ворогом хімзброї для атак з'являлась і у березні 2023 року, тоді росіяни скидали з безпілотних літальних апаратів вибухівку з хлорпікрином на Донецькому напрямку. 

 

 

Головне